19
feb.
10

Emma Goldman “O noua declaratie de independenta” [Publicata in Mother Earth, vol. IV, no. 5, Iulie 1909]

Cand, in cursul dezvoltarii umane, institutiile existente s-au dovedit inadecvate la nevoile oamenilor, can dele servesc numai pentru a robi, a jefui si a aprima omenirea, oamenii au dreptul etern de a se revolta impotriva lor si de a rasturna aceste institutii. Simplul fapt ca aceste forte – dusmanoase vietii, libertatii si cautarii fericirii – sunt legalizate prin reglementari legislative, canonizate de dreptul divin si aplicate de puterea politica, un le justifica in niciun fel existenta.
Noi detinem aceste adevaruri ca fiind de la sine intelese: anume ca toate fiintele umane, indiferente de rasa, culoare sau sex, sunt nascute cu dreptul egal de a se infrupta la masa vietii; ca pentru a asigura acest drept trebuie infiintata intre oameni libertatea politica, economica si sociala; noi retinem mai departe, ca guvernarea exista doar pentru a mentine privilegii speciale si drepturi de propietate, care il constrang pe om sa fie supus, asadar ii jefuieste demnitatea, respectul de sine si viata. Historia regilor americani ai capitalului si autoritatii este istoria unor crime repetate, a injustitiei, oprimarii, a ofensei si abuzului, toate urmarind suprimarea libertatilor individuale si exploatarea oamenilor. O tara mare, suficient de bogata sa furnizeze tuturor copiilor ei tot confortul posibil si sa asegure bunastare tuturor se afla in mainile caterva, pe cand milioanele necunoscute se afla la mila cruzilor strangatori de bogatie, a legiuitorilot lipsiti de scrupule si a politicienilor corupti.
Robustii fii ai Americii sunt fortati sa vagabondeze prin tara intr-o cautare nefructoasa pentru paine si multe dintre fiice ei sunt alungate in strada, in timp ce mii dintre copiii ei gingasi sunt sacrificati zilnic pe altarul lui Mammon. Domnia acestor regi mentine omenirea in sclavie, perpetuand saracia si boala, mentinand crima si coruptia; incatusand spiritul libertatii, sugrumand vocea dreptatii si degradand si oprimand umanitatea. Este angajata intr-un razboi neintrerupt si macel, devastand tara si distrugand cele mai bune si mai distinse calitati ale omului; alimenteaza superstitia si ignoranta, seamana paguba si conflict si intoarce familia umana la stadiul unei tabere de ismaeliti. Noi, barbatii si femeile iubitori de libertate, de aceea, realizand marea nedreptata si brutalitatea acestei stari de fapt, in mod sincer si indraznet declaram ca fiecare individ in parte este si trebuie sa fie liber sa fie stapan pe viata sa si sa se bucure din plin de roadele muncii sale; ca omul este absolvit de orice loialitate fata de regii autoritatii si capitalului; ca el a avut de la simpla intamplare ca este, acces liber la pamant si mijloace de productie si la intreaga libertate de a dispune de fructele propriului sau efort; caci fiecare individ in parte are dreptul de necontestat si de neincalcat la asociere economica, politica, sociala libera si voluntara impreuna cu alti indivizi suverani care-i sunt egali, precum si in celelalte scopuri si de aceea pentru a atinge acest lucru, omul trebuie sa se emancipeze fata de inviolabilitatea propietatii, fata de respectul pentru legiuitor, fata de frica fata de biserica, fata de lasitate in fata opiniei publice, fata de aroganta stupida a superioritatii nationale, rasiale, religioase si sexuale, precum si de conceptia puritana ingusta asupra vietii umane. Si in sprijinul acestei declaratii si cu o solida incredere in armonioasa amestecatura a societatii omului si in pornirile individuale, iubitorii libertatii isi consacra cu bucurie devotamentul fara de compromis, energia si inteligenta, solidaritatea si propriile lor vieti.
Aceasta declaratie a fost scrisa la cererea unui anume ziar care ulterior a refuzat sa il publice, cu toate ca articolul era deja programat sa apara.

Publicitate

0 Răspunsuri to “Emma Goldman “O noua declaratie de independenta” [Publicata in Mother Earth, vol. IV, no. 5, Iulie 1909]”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


februarie 2010
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

%d blogeri au apreciat: